Ο άνθρωπος δεν είναι εξ ορισμού μόνον ιδιοτελές και εγωιστικό ον αλλά στην ανθρώπινη φύση και τις ανθρώπινες σχέσεις επικρατεί και η έννοια του Δώρου, της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης, που εξακολουθούν παρά την γενική εμπορευματοποίηση, να διέπουν ένα όχι αμελητέο τμήμα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Σε παλαιότερες κοινωνίες υπήρχε άμιλλα γενναιοδωρίας όπου απουσίαζαν εντελώς οι εμπορευματικές σχέσεις. Υπήρχε ευχαρίστηση στο να δίνεις, να συνδράμεις, να προσφέρεις χωρίς προσδοκία ανταλλάγματος, όπως και στο να δέχεσαι χωρίς αντάλλαγμα, έννοιες εγγενείς στην αγάπη, την αφοσίωση, την αλληλεγγύη. Οι άνθρωποι βίωναν τις ανθρώπινες σχέσεις σαν αμοιβαίο πλούτισμα της ύπαρξης χωρίς το οποίο η ζωή δεν έχει νόημα. Οι σχέσεις φιλίας και αγάπης βασίζονται στην επιθυμία να δίνεις.

Σήμερα, με την πλήρη επικράτηση «της εμπορευματοποίησης των πάντων» οι σχέσεις μετασχηματίζονται σε ψυχρές, κωδικοποιημένες, νομικές, μηχανικές σχέσεις, όπου η ανθρώπινη ζεστασιά και η ευτυχία είναι πλέον τα ζητούμενα.
Για μας τους Έλληνες αυτό είναι κατανοητό, διότι έννοιες όπως Δώρο, φιλοξενία, φιλότιμο, αλληλοβοήθεια κλπ. αποτελούν μέρος των βαθιών παραδόσεων μας και έχουν παραμείνει - έστω και κάπως ξεθωριασμένες - μέσα στο πετσί μας, παρά τις κοινωνικές παραμορφώσεις της «εμπορευματοποίησης των πάντων».

Έτσι λοιπόν ένα από τα βασικά πιστεύω της κοινότητας μας είναι η εθελοντική προσφορά, η άνευ ανταλλάγματος συνδρομή στην προσπάθεια του άλλου ή αντίστροφα η αποδοχή προσφοράς από τον άλλο για την δική μας προσπάθεια.

Έτσι με χαρά συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις και στηρίζουμε αυτού του είδους τις προσπάθειες. Φίλοι γνωστοί και άγνωστοι προσέρχονται και μας βοηθούν στις δραστηριότητες μας. Νέοι άνθρωποι από Ελλάδα και εξωτερικό ζητούν να συνδράμουν στην προσπάθεια μας. Είναι φυσικό αυτοί που έρχονται από μακριά να φιλοξενούνται από μέλη της κοινότητας όσο διάστημα μένουν και συμπαρίστανται.

Με τον τρόπο αυτό γεννιούνται νέες ανθρώπινες σχέσεις μεταδίδονται νέα μηνύματα, μεταλαμπαδεύονται και εξελίσσονται πολιτισμικά στοιχεία.

Κύλιση στην κορυφή